Muziekcafé Koekkoek

Nachtcafé waar Eddy Koekkoek in de jaren 90 een podium biedt aan diverse bands.
Locatie: Peperstraat 18, Groningen |

Op 6 december 1995 opent zanger/DJ Eddy Koekkoek een muziekcafé in de Groninger Peperstraat, waar bandjes spelen vanaf één uur ’s nachts. In die zin is het de opvolger van nachtzaken als Baboen, de Koffer, The Talk of the Town, Speak Easy en de Kattebak.

Dat er behoefte aan een dergelijke plek is, blijkt duidelijk. De tent loopt vanaf de opening als een trein en wordt gefrequenteerd door musici, dichters en schrijvers, acteurs, beeldend kunstenaars en ander nachtvolk.

Nadat Koekkoek zich wegens gezondheidsproblemen als drijvende kracht uit de zaak moet terugtrekken, wordt deze verliesgevend. De kroeg sluit haar deuren op 2 juli 2000. Het café heeft inmiddels een bijkans legendarische status.

Programmering

Koekkoeks programmering van muzikale- en andere activiteiten is zeer intensief. Vijf tot zes nachten per week is er iets te doen: optredens van bands, jamsessions, DJ’s, muziekseries als De Vrije Hand en Café Africa vinden er onder andere plaats. Bijzonder is ook het literair nachtpodium ‘Nachtspraak’, georganiseerd door dichter/barkeeper Bart FM Droog, waarop Groninger en landelijk bekende schrijvers optreden.

Van Krotje tot Koekkoek

Voor zijn veertigjarig jubileum als muzikant krijgt Lourens Leeuw als eerbetoon een enorm kunstwerk van Christof Beukema aangeboden, getiteld “Van Krotje tot Koekkoek” oftewel “Een Groningse Nachtwacht”, een collage met zo ongeveer alle muzikanten waarmee Lou ooit speelde. Het werk wordt in café Koekkoek onthuld door burgemeester Wallage en siert de muren van de dansvloer. Na de sluiting van het café wordt met de nodige moeite een nieuwe vaste plek voor het werk gevonden en het hangt nu in CultuurCentrum de Oosterpoort.

Na Koekkoek

Na de teloorgang van het café is er even sprake van een doorstart in de Poelestraat en later in de kelder van Huis de Beurs, maar dit gaat niet door. Wel organiseert Eddy nog een festivalletje op vier zomerse zondagmiddagen, op de Vismarkt, Koekkoek op locatie.