Kees van der Hoef

Kees van der Hoef is rock 'n roll zanger & diskjockey, schrijver, dichter en samensteller/uitgever van poëzie-bloemlezingen en van historische fotoboeken over de stad Groningen en haar inwoners. Ras-Groninger van der Hoef is volledig autodidact, hij maakt zelfs de MULO niet af. Vanwege zijn lage opleiding en non-conformisme wordt hij door sommigen wel enigszins geringschattend gekenschetst als een "stadsfiguur". Informeel wordt Kees van der Hoef echter in brede kring altijd al gezien als Groningens Stadsdichter, de enige echte.

Kees maakt in de fifties naam als rock 'n roll-specialist. Hij haalt Jaap Milius van het Centrum Theater in Sappemeer over om muziekfilms te programmeren van Elvis Presley, Fats Domino, Bill Haley etcetera. Milius laat Kees voor in de pauze lokale Groninger bandjes regelen. Het succes is enorm. Er moeten extra bussen van Groningen naar Sappemeer worden ingezet en de politie komt er aan te pas om het bezoek in goede banen te leiden.

Foto

In de jaren '60 is van der Hoef lid van de notoire theatrale muziekgezelschappen Big Hill and the Rock Bombers en de Jan Hekert Experience. Ook frequenteert hij provo- en hippie-broeinesten als Adje en het Pakhuis Visserstraat. Over deze tijd schrijft hij het regelmatig geciteerde standaardwerk Groot Groninger Gedenkboek der jaren ‘60

In de 70-er jaren zien we hem wel in kunstenaarssociëteit Baboen en later is hij traditioneel microphonist van het Pinkstervoetbaltoernooi om de Baboen-bokaal.

Als diskjockey Ben Casey draait hij rock en rollplaten in Vera. Tot diep in de jaren tachtig gaat Kees door met bewijzen dat rock and roll nog lang niet dood is.

Gedichten van zijn cyclus Dodentoavel zijn opgenomen in het tijdschrift Krödde. De ‘Dodentoavel’ is Kees’ stamtafel in café De Stadtlander, waar hij dagelijks rond het middaguur met enige generatiegenoten bespreekt wie van hun vrienden en kennissen er nu weer het loodje heeft gelegd.

In 1999 wordt Kees door lezers van het Nieuwsblad van het Noorden de negende plaats (de hoogste voor een nog levende persoon) toegekend in de verkiezing tot Stadjer van de Eeuw.

In 2008 ontvangt hij op zijn 73-ste verjaardag in café Pauze - temidden van de fine fleur van de Groninger kunstscene en opgeluisterd door een optreden van rock 'n roll-held Lou Leeuw - uit handen van de Groninger wethouder van cultuur Jaap Dijkstra  de eerste Kees van der Hoef-Prijs. De prijs is daarna nog voor Tsead Bruinja (2009) en Coen Peppelenbos (2010).

Ter gelegenheid van Kees' tachtigste verjaardag in 2015 wordt de film KEES van Buddy Hermans gepresenteerd en wordt de Kees van der Hoef-Prijs nog een keer uitgereikt, aan Café Marleen.

Bronnen: 
http://www.dekrantvantoen.nl/srch/query.do?q="Kees%20van%20der%20Hoef"
http://nds.wikipedia.org/wiki/Kees_van_der_Hoef