B.J. Hegen

B.J. Hegen (zang, gitaar, bluesharp). is een van de weinige muzikanten die in een tijd van bluesrock en allerlei bluesverbasteringen, bluesmuziek te maakt zoals deze oorspronkelijk en volgens traditie is bedoeld. B.J. Hegen (Assen, 1942), bluesgitarist, zanger, schilder en cartoonist kent over een periode van meer dan 40 jaar een wisselende muzikale carriere. B.J. Hegen’s muzikale reis dateert van de jaren 60. Beinvloed door de toen geldende muzikale normen gaf hij zich in eerste instantie over aan de popmuziek.

Ondertussen kwam hij ook in aanraking met de blues en daarin werd hij bijzonder aangetrokken door de vertolkers van de Chicagostijl waaronder favoriete exponenten als Johnny Young en John Little John. B.J. bestudeerde de Chicagostijl en ging uiteindelijk terug tot de archetypische oervormen van de blues. Het zijn deze invloeden die hem doen besluiten om in de jaren zeventig definitief over te stappen naar een te formeren bluesband onder zijn eigen naam. Zijn band begeleid Amerikaanse artiesten als Eddy Burns en Eddie C. Campball tijdens tournees door Europa. In de jaren 80 zijn ze supportact bij B.B. King.

B.J. Hegen is een uitstekend gedocumenteerd kenner van de blues en dan vooral van de Chicagoblues waaraan hij op het podium zijn eigen interpretatie geeft. Elke vergelijking gaat artisitiek en inhoudelijk mank, maar B.J. Hegen mag, zeker in het Noorden van het land, een evenknie genoemd worden naast bluescoryfeeen als Harry Muskee (Cuby and the Blizzards) en Fred Reining (Left Hand Freddy an the Aces): ze zijn alle drie goed in hun eigen stijl.

Bron: website B.J. Hegen Blues Band