Alan Laurillard

Saxofonist/componist Alan Laurillard (Vancouver, Canada, 1946) is naast zijn uitvoerend en scheppend werk bezig als workshopleider en initiator van bijzondere muziekprojecten. Hij woont en werkt in ons land vanaf zijn zesentwingste, in achtereenvolgens Amsterdam, Groningen en Utrecht.

In Groningen is Alan Laurillard vanaf 1975 twintig jaar lang een drijvende kracht achter de ontwikkeling van de geïmproviseerde muziek, middels het organiseren van workshops en het vormen van nieuwe bandconcepten. Zijn bijdragen aan zowel de opkomst van individuele musici als aan een geanimeerd muziekleven blijken zeer waardevol. Laurillard is meermaals voor zijn werk onderscheiden, onder andere met het Gulden Ventiel, de landelijk prestigieuze Boy Edgar-prijs en de lokale Henri de Wolf Jazzprijs. Internationaal bekend wordt Alan met de Noodband en het Greetje Bijma Kwintet.

Sinds 2007 werkt hij in en vanuit Bulgarije, maar blijft betrokken bij Groningen via muzikantenpool Linkn Mole.

Bands en projecten waarmee Alan van doen heeft in zijn Groninger tijd zijn o.m.: Groninger Workshop Orkest, Super Jazz Kwartet, Vertical Saxophone Quartet, Alan Laurillard Quartet, Improvised Music Ensemble, Alan Laurillard Nonet, Noodband, La Vida Super Nova, Baritone Madness, Tam Tam Fanfare, Greetje Bijma Kwintet, Improvised Music Ensemble, Liontamer of Perpetuum, On The Balcony, Up there, Continental Contrasts en The Blasters. 

Bronnen:
http://www.alanlaurillard.nl 
http://www.draaiomjeoren.com/interviews/laurillard.html 
http://www.jazzarchief.nl/geschiedenis/hoofdstuk5.html 
http://www.archiefleeuwardercourant.nl/srch/query.do?q=Alan%20Laurillard 
http://www.muziekencyclopedie.nl/action/entry/Alan+Laurillard 
http://www.google.nl/search?q=site:devrijehand.nl+%22alan+laurillard%22