Evelyn Novacek

Evelyn Novacek is een speciaalzaak in geluidsdragers te Hoogezand. Het is de oudste nog actieve platenzaak van Nederland.

Evelyn NovacekHet familiebedrijf is opgericht door de violiste/saxofoniste en orkestleider Evelyn Novacek. Tijdens een engagement met haar orkest in Wintertuin Frigge leert ze  haar toekomstige 2e echtgenoot kennen. Evelyn  verhuist naar Hoogezand, waar ze op 22 mei 1937 haar winkel in geluidsdragers en muziekinstrumenten opent. Op landelijke tournees gaat ze dan niet meer, maar in het noorden verschijnt Evelyn nog  jarenlang op de podia. Op 12 december 1979 overlijdt ze op 85-jarige leeftijd.

Aanvankelijk bestaat het assortiment van de winkel vooral uit muziekinstrumenten. Verder worden er 78-toerenplaten, bladmuziek en grammofoonnnaalden verkocht. Vanaf de jaren vijftig voert de verkoop van LP's, EP's en singles de boventoon en wordt het aanbod  muziekinstrumenten kleiner.  In 1956 verhuist de zaak van de Hoofdstraat naar de Meint Veningastraat. 

Met de overname van de winkel in 1970 door Evelyn's zoon Joop (ook muzikant) en zijn vrouw Tinie, wordt de nadruk op geluidsdragers verder doorgevoerd. Na de vinyl LP komt in 1983 de snelle overname van de markt door de CD. Joop en Tinie slagen er goed in om met hun tijd mee te gaan en de zaak floreert. Er komt zelfs enige jaren een filiaal in Delfzijl, gerund door dochter Marjolein.

In 1988 neemt Marjolein met haar man Jan de zaak in Hoogezand over, en met succes. In 2013 wordt Evelyn Novacek door de VPRO verkozen in de top tien van grootste platenzaakiconen van Nederland.

Website: http://www.evelynnovacek.nl/