Zuver Scheerwol

Groningstalige rock van oudgedienden Sijtse Scheeringa en Fries Wolma.

In 2010 laat Wolma een door hem geschreven Groningstalig lied horen aan Scheeringa. Deze reageert enthousiast en nadat het als demo is opgenomen, ontstaat het idee het lied samen onder een projectnaam uit te brengen. Zo ontstaat de naam, 'Zuver Scheerwol'.
Om het lied een stevig geluid mee te geven, wordt het verder uitgewerkt in een professionele studio. De muziekstijl noemen ze Bragelrock.

De bandnaam is een samenvoeging van de achternamen van Scheeringa en Wolma. Het Groningse woord Zuver, staat voor zuiver. De betekenis staat voor kwaliteit, in dit geval muzikaal gezien. Maar het heeft ook een historische lading, want in 1985 omschrijft Ede Staal in een interview zijn liedjes als volgt: “Wat ik dou is nait synthetisch, moar  Zuver Scheerwol”.

In 2011 komen drummer Wally van der Reijd en bassist Erik Kuipers als extra ondersteuning bij de band.

Sijtse Scheeringa is als singer/songwriter al jarenlang bekend om zijn optredens met Groningstalige liedjes. Zijn rauw stemgeluid doet denken aan het stemgeluid van Bruce Springsteen. Op RTV Noord komen zijn liedjes met regelmaat langs. Tot nu heeft hij drie CD’s uitgebracht.

Fries Wolma is bekend als gitarist van The Javelins. Een sixtiesband die vanaf 1962 tot 2008 in dezelfde samenstelling heeft opgetreden. Met de CD single  Weerom noar de Sixties scoren zij hoog in de hitlijsten. Daarnaast schrijft hij liedjes in het Engels, Nederlands en het Gronings.
Als producer heeft hij o.a. de CD Swingend deur de nacht van Sijtse Scheeringa geproduceerd.

Singles
De band brengt regelmatig (digitale) singles uit. Op 1 april 2010 verschijnt de eerste, Ik bin n Trekkergek, op 1 oktober gevolgd door een tweede: Boeren on the move. De singles zijn uitsluitend als download verkrijgbaar. Beide nummers gaan vergezeld van een videoclip.

Exact een jaar na de eerste single volgt nummer 3: Baiten, Mais en Koren en nog in datzelfde jaar nummer 4: De FC is...! In 2012 verschijnt de single Roelien. In 2013 volgt dan Ik rok en ik rol.