The Monroes

The Monroes is een gitaarband die is opgericht in oktober 2003. De muziek kan omschreven worden als trashy, soulvolle rock ‘n roll met een flinke dosis garagepunk. In 2004 omschrijft het Dagblad van het Noorden de muziek als ‘oude soul in een ranzig rockjasje’. De band is begonnen met covers, maar al binnen enkele maanden zijn de covers vervangen door eigen nummers.

Invloeden
De band heeft als invloeden de soul uit de jaren vijftig en zestig zoals die van Irma Thomas, de rock ‘n roll van Wanda Jackson en Link Wray, de sixties rock van Shocking Blue en de garagerock van The Sonics. Ook het geluid van moderne Detroitse gitaarbands is terug te horen in de muziek van The Monroes.

Optredens
Het eerste optreden is op 31 oktober 2003 tijdens de Rock ‘n Roll Nite in de Walrus in Groningen. Op 28 november 2004 treedt de groep op in Vera in het voorprogramma van hun helden de Amerikaanse Detroit Cobras. Al in 2005 spelen ze op bekende festivals als Eurosonic en Metropolis. Daarnaast zijn ze 16 maart 2005 te gast bij VPRO’s Club3voor12. Ook BBC’s Radio One draait regelmatig hun demo-cd en singles. De demo CD Come on out! (2004, geproduceerd door Teade Jagersma) met zes nummers is in zeer korte tijd in Groningen uitverkocht.

Vanaf 2006 treedt de band ook in het buitenland op. Zo spelen ze in juli 2006 en maart 2007 in La Flèche d’Or in Parijs en touren ze in juli 2007 door Engeland waarbij ze onder andere The Dirty Water Club in London aandoen.

The Monroes doen in 2007/2008 ook mee aan de TMF-Kweekvijver, en in 2008 staat de band op Grunnsonic en het Gideon Festival.

De officiële debuutcd van The Monroes Roulette is op 06-10 2009 verschenen op Tocado Records. De band krijgt de kans om een album op te nemen met Matt Verta-Ray, gitarist in Jons Spencers Heavy Trash. Het geld voor dit project wordt opgebracht onder meer door een fundraising optreden met gastmuzikanten. De opnamen vinden In september 2011plaats  in New York . Het album Tears & Trials  wordt op 9 januari 2014 gepresenteerd in Vera.

Ondertussen heeft basgitarist Harry Kingma de band in de zomer van 2013 verlaten. Bij het uitkomen van Tears & Trials  is hij vervangen door Sebastiaan Haykens.

Website: www.themonroes.nl
Myspace: www.myspace.com/themonroes