The Hasan Band

 De Hasan Band wordt opgericht in 1980 door 'Hasan' Oğuz Özgök.  Een Nederlandse muzikant die vanuit zijn Turkse muzikale achtergrond muziek maakt is in die tijd bijzonder.

Begin jaren tachtig speelt de Hasan Band in Paradiso en wint een award voor 'muziek uit verschillende culturen'.

De Hasan Band is erg succesvol in 1987, met een enthousiaste recensie in het NRC (zie afbeeldingen/overige), en met o.a. optredens op het North-Sea Jazz festival, het Sphynx festival in Brugge, Belgie, in Neuss en Wuppertal, Duitsland Ook zijn er optredens voor landelijke radio en TV, en maakt men de sound-track voor de film Julia’s Geheim van cineast Hans Hylkema.

Verder treden ze veel op (radio, tv, culturele festivals en  theaters), en brengen het album 'Esintiler' uit.

Rond 1988 gaat Hasan op zoek naar een nieuwe muzikale formule voor zijn band. Hij vind dat wereldmuziek te veel gebaseerd is op sociaal-culturele aspecten. Hijzelf ziet liever de muzikale dan de politieke aspecten.

In 1992 duikt Hasan de studio in en brengt later de cd 'Fanfara' uit.

Van halverwege tot eind negentiger jaren komt de groep een tijdlang niet verder dan de oefenruimte. In 1999 staan ze weer op het podium.

In 2000 is Hasan als scout en begeleider betrokken bij Farfara 2000. In opdracht van de stad en provincie Groningen spoort deze organisatie talentvolle allochtone muzikanten uit de provincie op om hen te begeleiden bij het maken van (demo) cd's en om hen voor festivals te organiseren.

Bron: Muziek Encyclopedie
Bron: Dick Smid