Tarball

De alternative-rock van Groninger viermansformatie Tarball wordt gekenmerkt door metalriffs, rustige gitaar- en drumpartijen met afwijkende maatsoorten, breaks en geluidseffecten. De zang kent flinke emotionele uitbarstingen.

Daan Romein en Siger Riddersma leren elkaar kennen via een advertentie op een internetforum. Siger is op zoek naar een zanger en Daan naar een nieuwe band. Na een tijd samengewerkt te hebben in een andere band besluiten de twee om een nieuwe band te vormen. Drummer Thomas van Noorden kent Daan nog uit een oude band en wordt al snel de vaste drummer. Thomas op zijn beurt kent Dennis Schierboom weer uit een andere band en vraagt hem om basgitaar te komen spelen. In juli 2006 wordt Dennis’ plaats ingenomen door Patrick Linthorst.

Het schrijven van de nummers gebeurt in de oefenruimte tijdens jamsessies waar iedereen zijn steentje bijdraagt. De band is een echte ‘jamband’. Meestal komt Daan Romein met een gitaarpartij waar vervolgens door de rest van de band mee wordt gespeeld totdat er iets uitkomt waar iedereen het over eens is.

Het eerste optreden van Tarball is tijdens een bandwedstrijd in 2005 waarbij Tarball het direct de finale haalt. Daarna volgen optredens in- en buiten Groningen. In mei 2006 doet de band mee aan een bandwedstrijd in Groningen en wint de vierde voorronde, een plek op het hoofdpodium van Vera tijdens de finale. Andere hoogtepunten zijn een optreden in Melkweg tijdens een internationaal bandfestival in 2006 en een finaleplaats tijdens in een internationaal bandfestival in Groningen. In 2007 begint Tarball met enkele eerste optredens over de grens in Duitsland.

Tarball’s eerste, zelfgeproduceerde ep Mine to Take komt uit in maart 2006. Eind 2007 wil Tarball een nieuwe cd uitbrengen, maar de band kan zich niet meer vinden in de gemaakte opnames. Er wordt besloten de cd in die vorm niet uit te brengen.

In maart 2008 gaat Tarball met mixer/producer Guido Aalbers de studio in voor de opnames van hun nieuwe ep Bite the Bullet. Guido Aalbers heeft samengewerkt met onder andere Queens of the Stone Age, Live en Muse. De ep is door Darius van Helfteren gemasterd in Studio Wisseloord.

In 2011 heeft de band voldoende materiaal voor een volledig album en duikt wederom de studio in met producer Guido Aalbers. Deze officiële debuutplaat, getiteld Rise Above, komt in 2012 uit. Op 16 maart presenteert Tarball de CD in Vera, Groningen. Naar aanleiding van deze CD doen de jongens optredens in Nederland en Duitsland.

Op 16 april 2013 geeft de groep te kennen ermee te stoppen, omdat de fut er uit is. Hieronder het laatste, live gespeelde nummer tijdens een optreden in Sögel (Duitsland) op 13 april 2013.