Solution

Solution is onmiskenbaar een van de succesvolste, of misschien wel dé meest succesvolle band uit Groningen. 

Begin 1968 veranderen The Keys hun naam in Soulution. De bezetting bestaat dan uit zes man. Optredens vinden plaats in onder andere Daddle Doofy in Groningen, Fantasio in Amsterdam en in vele andere plaatsen in het land.

De muzikale stijl van de band is te vergelijken met het genre waarin Blood, Sweat & Tears, Chicago’s Transit Authority etc. opereren. Kortom veel blaaswerk met invloeden van rock en jazz.

Van Soulution naar Solution
Eind 1970 volgt een bezettingswisseling. En mede door het benutten van de contacten van gitarist John Schuursma, start de band met opnamen voor een elpee. De komst van bassist Guus Willemse versterkt de groep bovendien met een groot talent. Op 17, 18 en 19 mei 1971 volgen de definitieve opnamen en aan het eind van dat jaar komt de eerste elpee uit.
Op dat moment verandert de naam in Solution (de u vervalt). Men wil niet de indruk wekken een soulband te zijn.

De eerste plaat van de band valt in goede aarde bij de managers van de platenmaatschappij, want vrijwel onmiddellijk kan Solution een tweede elpee opnemen.  Deze verschijnt op 18 februari 1972. En opnieuw volgen diverse optredens, vooral in den lande.

In december 1972 toert de band voor de eerste keer door Engeland. En ook in het mekka van de popmuziek oogst de groep veel succes. Het gevolg is een tweede toernee naar dat land in maart 1973.

Een periode van bezinning
Ondertussen is Guus Willemse tijdelijk uit de band gestapt; een aantal andere bassisten neemt zijn plaats in. In deze stille periode rond 1974 speelt de band vooral veel in de Koffer in de Oosterstraat te Groningen.

Nadat hij sommige tapes heeft gehoord, toont de onder andere van Elton John bekende producer Gus Dudgeon zeer veel belangstelling voor de groep. Guus Willemse keert terug en in april en mei 1975 neemt de band in de Engelse Rockfields studio in Wales onder leiding van, waarschijnlijk, Dudgeon de elpee Cordon Blue op. Hieruit vloeien vele optredens voort, vooral beneden de grote rivieren en in de Achterhoek en Twente. Een vierde tournee naar Engeland volgt halverwege 1976. Solution bezoekt nog voor een vijfde keer Engeland, maar nu alleen voor opnames.

Pendelen tussen Istanbul en Spitsbergen
In 1977 verschijnt Fully Interlocking. De plaat is opgenomen in de kersverse nieuwe studio The Sol van Dudgeon in Coockham. Een tournee naar Turkije volgt met onder andere een optreden in Istanbul. Ook Denemarken vindt een plaatsje op het toerschema.

Tussen 1977 en 1980 versterkt gitarist Jan Akkerman Solution diverse keren; in totaal zo’n zes maanden.
In 1980 komt de elpee It’s only just begun uit.

In 1982 volgt de elpee Runaway. De opnames voor deze elpee vinden plaats in de Groninger Spitsbergen studio met medewerking van Jim Capaldi, waarschijnlijk bekender als drummer van de groep Traffic. Het titelnummer hiervan verschijnt tevens als single en reikt in de hitparade tot nummer 31.

Het onvermijdelijke einde
Naast het spelen in Solution, ontplooien de diverse groepsleden tal van andere activiteiten, bijvoorbeeld productiewerk ten behoeve van andere artiesten. Waarschijnlijk mede hierdoor stopt de groep in februari/maart 1983 met optredens. Maar al eerder, in november 1982, heeft men het einde van de band aangekondigd.

In 1983 volgt nog wel de dubbel elpee Live, met concertregistraties uit Weesp, Deurne en Uden. Het laatste optreden in Groningen vindt plaats op 5 februari 1983, na afloop van de grote jaren zestig manifestatie MY GENERATION.

In augustus 2005 verschijnt The ultimate collection, een uit drie CD’s bestaande verzamel CD.

Op 20 maart 2006 geeft Solution een eenmalig concert in club Panama te Amsterdam. Van deze reunie is een DVD gemaakt. Zie de website voor meer informatie over die DVD.

Toetsenist Willem Ennes overlijdt op 6 september 2012 in Amsterdam.

Bron aanvullingen: Frank de Graaf, Hans Waterman