Ortega

Het sludge/doom collectief Ortega wordt opgericht in 2007.

Na een aantal optredens gaat de band twee jaar later met producer JB van der Wal de studio in om het debuut op te nemen. In september 2009 verschijnt een (digitale) promo met drie nummers, in januari 2010 volgt het volledige conceptalbum in eigen beheer onder de titel 1634. De oplage is beperkt tot 100 CD's met handgemaakte cover. In november verschijnt het album ook op cassette, eveneens 100 exemplaren, handgenummerd. Tenslotte brengt het label Aesthetic Death records het album in 2012 nogmaals uit als digi-pack.

Voor het vervolg betrekt de band in 2011 met dezelfde producer de studio. Deze opnames resulteren, met enige vertraging, in oktober 2012 in de vinyl-EP A Flame Never Rises On Its Own. Bijzonder is dat het album twee hoes- en drie lp-uitvoeringen kent. De twee verschillende hoezen zijn een cadeautje van het label voor de fans vanwege de opgelopen vertraging.

Ortega zit niet stil: in 2012 beginnen ze aan de opnames van de EP The Serpent Stirs, welke al een kleine twee maanden na de eerste EP verschijnt. Het betreft één nummer van zo'n 18 minuten, uitgebracht op cassette en gelimiteerd tot 100 stuks. De release verloopt dit keer via het eigen label Tartarus Records van zanger-gitarist Richard Postma. Een heruitgave in 3 verschillende vinyl-uitvoeringen verschijnt in april 2013.