Noisia

Noisia is een Stad-Groninger drum ‘n’ bass-groep, in de huidige samenstelling ontstaan in 2002. De band heeft zijn naam te danken aan het op de kop lezen van een videoband met daarop de naam Vision. Noisia bestaat uit de dj’s Nik Roos, Martijn van Sonderen en Thijs de Vlieger en boekt wereldwijd succes. Zo maakt Noisia  remixes van werk van wereldberoemde acts als Robbie Williams en Moby en winnen de dj's meerdere malen de Beatport Music Awards in de categorie drum 'n' bass.

Nik Roos en Thijs de Vlieger beginnen in 1998 samen muziek te maken en ontdekken zo de drum ‘n’ bass. Na een aantal samenwerkingen voegt ook Martijn van Sonderen zich bij de groep. In Groningen werken Nik, Thijs en Martijn samen met de Huilende Rappers en maken ze beats voor rapgroepen, bijvoorbeeld Vice Verzen. De groep treedt regelmatig op onder verschillende namen: Hustle Athletics, Nightwatch, Drifter, Fris én Noisia.

Noisia is eerder in het buitenland bekend dan in Nederland. In augustus 2003 komt bij het Schotse label Nerve de 12" single Silicon uit. Dit is een samenwerking met DJ Mayhem (M.Ikin) uit Atlanta. In 2007 komt het album Colour of Me uit van Tasha Baxter: een album met verschillende muzikale invloeden, zoals popmuziek, reggae en drum ‘n’ bass. Noisia produceert het album.

De groep werkt in de loop der jaren vaak samen met bekende drum ‘n’ bass-dj’s, zoals Cause 4 Concern, TeeBee, Face, Black Sun Empire en Bad Company (UK). In 2010 brengt Noisia in samenwerking met Amon Tobin een remix en videoclip uit van het nummer Machine Gun . In april van dit jaar komt het nieuwe album van Noisia uit, getiteld Split the Atom. Verrassend is de samenwerking met metalband Korn in 2011 voor het album The Path of Totality.

Noisia zet drie eigen labels op. Vision Recordings is bedoeld voor drum ‘n’ bass-werk. Onder meer de nummers Stigma, The Tide en Dustup verschijnen op dit label en in mei 2012 verschijnt de EP Imperial . Een ander Noisia-label is Division Recordings, bedoeld voor releases in andere muziekgenres. In 2010 richt de groep Invisible Recordings op voor meer duistere en experimentele uitgaven. Labels waar Noisia ook muziek op gemaakt heeft, zijn onder meer het Amerikaanse label Shadow Law Recordings, Renegade Hardware, Moving Shadow, Subtitles en diverse grote drum ‘n’ bass labels.

Het trio schrijft ook muziek voor korte films, trailers en videogames. Voorbeelden van games met nummers van Noisia zijn Devil May Cry 5, Wipeout 2048, Gran Turismo, Ridge Racer en SSX Snowboarding. In maart 2010 introduceert Noisia een online videogame getiteld Noisia Infection, die volledig gebaseerd is op de muziek van  de band. Hierin is onder andere de single Machine Gun te horen. 

Noisia treedt wereldwijd op. In de loop der jaren wordt het trio steeds vaker geboekt voor grote festivals: Coachella (2012), Eurosonic Air (2013) en Sziget (2013). Zelf organiseert de groep regelmatig het Noisia Invites-evenement in Amsterdam.

Noisia is verantwoordelijk voor de beats van veel hiphopprojecten (Kraantje Pappie, Dope D.O.D.) en maakt remixes voor onder meer Konflict, Skrillex, Labrinth, deadmau5 en The Prodigy. Een door de jaren heen geïntensiveerde samenwerking tussen Noisia en de rappers van het Britse hiphop/grime-collectief Foreign Beggars resulteert in 2013 in de vorming van de band I Am Legion. De nummers Shellshock en Contact zijn producten van de samenwerking tussen beide bands en in september verschijnt het album I Am Legion. In oktober 2013 staat de band  in de Oosterpoort in Groningen, maar de tour voert Noisia in het najaar ook naar Rusland en Australië.