MakeBelieve

De geschiedenis van de Groningse band MakeBelieve gaat terug tot 2005 wanneer een aantal bandleden elkaar ontmoet rond de Pop en Media opleiding van het Friesland College te Leeuwarden.

Zanger Joey Dussel en drummer Pim de Mol willen een band oprichten en zijn op zoek naar leden. Bassist Jasper Mijwaard en gitarist en achtergrondzanger Marvin Fockens worden toegevoegd. Björn Baay, tevens gitarist en achtergrondzanger, maakt de bezetting compleet. De band speelt powerpop, rock en emo.

Releases
In 2005 en 2006 brengt MakeBelieve de EP's 'Let Out' en 'Nothing Left' uit. In 2007 wordt de band gekozen als een van de zes acts die op de cd 'The Young Ones - New Dutch Rock 2008' verschijnt in het kader van het project Unsigned. De cd verschijnt in de Benelux. Ook wordt MakeBelieve uitgekozen voor de Groverpop-sampler 2009 Slag van Groverpop. Het album maakt deel uit van de goodybag van Noorderslag. MakeBelieve neemt voor de cd een exclusieve track op. In april 2009 komt een nieuwe EP van de groep uit.

Snel succes
MakeBelieve schopt het ver in korte tijd. De heren worden in staat gesteld veel bekende groepen te ondersteunen. Zo mogen ze optreden als voorprogramma van de Amerikaanse bands 30 Seconds to Mars en Paramore, de Nederlandse groepen Intwine en Di-rect en het Belgische Nailpin. Ze komen daarmee in zalen te staan zoals de Heineken Music Hall en de Melkweg. De groep treedt bovendien op als hoofdact in Paradiso, Vera en Simplon, en geeft een show op Eurosonic 2008. In 2008 kiest het publiek MakeBelieve als band die mag optreden tijden het MTV Brand New Festival in 013 te Tilburg. MakeBelieve doet het bovendien erg goed tijdens bandcontests. De band mag Julianapop 2008 openen, treedt op tijdens het Helvoirts weekend in 2008 en behaalt de finale van het Rode Oortjes Festival op 9 maart 2008 (ze verliezen van Pioneers of Love).

In de media
De groep krijgt veel media-aandacht. 3VOOR12 bijvoorbeeld, noemt de band 'professioneel' en stelt dat MakeBelieve een 'eigen geluid' heeft en 3FM geeft de groep de 'Serious Talent' status. Daarnaast verschijnen de heren op de radio bij de Freaknacht van Giel Beelen op 3FM, 100% NL en Kink FM. Ook is MakeBelieve op tv te zien bij het TMF-programma Reaction. Tot slot worden ze gevraagd voor interviews voor bekende bladen zoals de Fancy, Cosmogirl en de Fret.

Optredens 2009
In het kader van de Converse Footsteps to Fame Tour 2009 doet MakeBelieve tezamen met de Rotterdams/ Utrechtse indie rockgroep The Better Offs vele podia in Nederland aan in de periode januari-april 2009. Ook staat MakeBelieve op Eurosonic 2009.

Mojo
In 2010 volgen nog meer grote optredens voor MakeBelieve. In augustus 2010 staan ze op het bekende Sziget-festival in Hongarije. Ook tekenen de heren een contract bij niemand minder dan Mojo Concerts, het grootste boekingsbureau van Nederland.

Eerste Album
Mojo ziet veel mogelijkheden om MakeBelieve te laten spelen. Er zijn plannen om de groep een clubtour te laten doen. De nieuwe EP staat gepland in het najaar van 2010, waarna het eerste album rond Noorderslag 2011 gereleased wordt. Vlak voor Eurosonic wordt bekend dat bassist Mijwaard vertrekt. Hij is in 2011 begonnen met de studie Music Management aan de Herman Brood Academie in Utrecht en komt erachter dat een carrière achter de schermen meer zijn ding is. Hij wordt manager van de Utrechtse band I'll Pick You Up, met zanger Jasper Mook, en richt later met Max Beekman promotiekantoor The Bakery op. Joren Kuipers volgt Mijwaard op.

Vertrek De Mol
Begin 2013 verlaat drummer en mede-oprichter Pim de Mol de band. In een verklaring laat hij weten: "Na zeven jaar mijn leven volledig aan MakeBelieve toegewijd te hebben is voor mij de tijd aangebroken om verder te kijken. Ik heb in overleg met de band besloten om uit de band te stappen. Als je zeven jaar alles op alles zet en je band je leven is, dan kan je vast begrijpen dat het voor zowel de band als voor mij geen makkelijke beslissing is om te stoppen, maar het is de juiste keus. Waarom? Het is tijd voor een nieuw hoofdstuk in mijn leven. Ik zie het als een trein die allerlei stations passeert. De stations staan voor alle hoogtepunten en dieptepunten. Dis is het station waar ik uitstap en waar de MakeBelieve trein gewoon keihard doordendert." De Mol is trots op wat hij bereikt heeft bij MakeBelieve. "Ik heb dingen mogen doen en zien waar andere mensen alleen van dromen en daar ben ik zo onwijs trots op." In juli 2013 maakt de band bekend met Alusein 'Bob' Rosier een nieuwe drummer te hebben gevonden.

In april 2014 reist MakeBelieve af naar Los Angeles voor drie optredens. In september 2014 maakt MakeBelieve bekend een deal te hebben getekend met Warner Music en komt de band met een nieuwe single 'Follow'.

Nieuwe singles
Het jaar 2015 begint met twee optredens op Eurosonic Noorderslag. De band speelt op 15 januari in de Drie Gezusters, waar de Altersonic Showcases plaatsvinden, en een dag later op de Energy Stage in het Ebbingekwartier. Op 27 februari verschijnt de single ‘Cry Like Wolves’. 

Op 22 maart staat MakeBelieve samen met Lcuas Hamming in het voorprogramma van Train in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Een maand later, op 4 april 2015, wordt ‘Cry Like Wolves’ uitgeroepen tot 3FM Megahit, met als gevolg dat het nummer in de week die volgt extra vaak gedraaid wordt op deze radiozender. Op 17 april begint de band aan de Matter of Time Tour. Het eerste optreden is in Simplon te Groningen. In de vier weken daarna worden Vlissingen, Amersfoort, Zwolle, Hoofddorp, Landgraaf, Dordrecht, Lelystad en Hoorn aangedaan.

Na enkele maanden van relatieve stilte wordt op 24 augustus 2015 ‘Bittersweet’ als single uitgebracht. “Eigenlijk zijn we helemaal opnieuw begonnen als band”, laat Fockens weten in de Hitkrant. “Dat ging niet meteen makkelijk en dat was voor ons allemaal lastig.” Aan stoppen hebben de mannen geen moment gedacht. “Het enige wat we namelijk willen, is muziek maken. Natuurlijk is het soms moeilijk geweest, maar dit is wat we willen. Muziek maken gaat voor alles.”

Ook in 2016 staat MakeBelieve op Eurosonic Noorderslag. De band is uitgenodigd voor Grunnsonic, een gratis toegankelijk onderdeel van het festival met Groningse acts.

Het einde.
Na 10 jaar laat men in maart 2016 weten dat er toch een einde aan komt omdat "de neuzen niet meer zezelfde kant op staan". Het laatste optreden zal tijdens een festival zijn in Vera op 23 april 2016. Het nieuwe album 'Matter of Time' komt nog wel uit op 1 april 2016.