Eddy Hill

Eddy Hill is de artiestennaam van Eddy Hilberts. Hij is nationaal en internationaal actief als muzikant, opnametechnicus en producent. Eddy is zonder twijfel een der meest succesvolle Groningers in de muziek ooit.

Jonge jaren in Groningen.

Na een carrière als zanger op zeer jonge leeftijd, eerst als 11-jarige in de Meteors en later als 13-jarige in de Flying Arrows, gaat hij na het uiteenvallen van laatstgenoemde band als zanger door. In 1965 wint hij een landelijke talentenjacht van Bovema, de platenmaatschappij, met als eerste prijs het maken van een grammofoonplaatje. In 1966 verschijnt deze eerste eigen single, maar de plaat wordt geen succes en Eddy verdwijnt weer in het niets. Het enige vermeldenswaardige aan het plaatje is, dat het team John Möring, Wim Jongbloed en Klaas Meijer later onder meer  de beroemde Volendammer band The Cats produceert. 

Eddy gaat na dit grammofoonplaatje verder in de popgroep The Crew in Groningen en in de band White Sun. Hij verandert van school en gaat electronica studeren. Hij gaat zich toeleggen op het schrijven van arrangementen voor de bands waarmee hij speelt en neemt op twee zelf omgebouwde stereo taperecorders demo's op. Met een zelf gebouwd mengpaneel maakt hij niet alleen voor zijn eigen stukken opnamen, maar ook van ZOO (demo 'Chance my world), The Humps en The Outcast.

Succesvolle loopbaan als opnametechnicus en producer in het westen.

Na militaire dienst solliciteert hij bij de Bovema Studio, later Intertone en nog later EMI-Holland Studio, in Heemstede en wordt aangenomen. Daardoor vertrekt hij uit Groningen. Na de proeftijd van een jaar, met succesvolle opnamen zoals 'Nursery Rhymes' van Jaap Dekker, krijgt hij een vaste aanstelling en wordt veel gevraagd voor zowel pop als klassiek. Eddy kan met de dunne amateur tape met de lage snelheid van 19 cm/s monteren, en als je dat kunt is het natuurlijk veel sneller en gemakkelijker in de dikke studiotapes met 38 cm/s, en zijn amateur ervaring komt daarbij goed van pas.

Na nog twee jaar opnametechniek - met als hoogtepunten Neerlands Hoop, Robert Long, Vera Lynn, Yehudi Menuhin, Smokey en The Guitar King van Hank the Knife met zijn Burns Bassguitar en een bezoek aan de 'heilige' Abbey Road Studios - wil Eddy gaan produceren en dat lukt. Hij produceert The Hammer, The Blue Diamonds, Mieke Telkamp, Dick Rienstra, The Chaplin Band en Pussycat. Ook co-produceert hij Neerlands Hoop.

Het wereldwijde enorme verkoopsucces van Pussycat in 1975 is voor het geld natuurlijk mooi, maar maakt wel dat hij gedwongen wordt om het aantal artiesten te verkleinen. Daardoor lukt het tot zijn spijt ook niet om klassieke- en cabaretproducties op te pakken.

Ondertussen verschijnt in 1973 en in 1974 een single van Eddy. Geen van beide singles wordt een succes. De tol van de roem komt snel. Na vijf jaar is de Pussycat-euforie voorbij en tonen ook andere platenmaatschappijen geen belangstelling meer voor dergelijke projecten. Eddy besluit dan om weer de opnametechniek in te gaan. Hij werkt in alle Hilversumse studio's.

In 1980 maakt Eddy opnieuw een single en ditmaal wordt het plaatje een kleine hit in Duitsland. Tijdens een van de vele opname sessies komt hij in contact met de The Kelly Family en een cameraman uit Duitsland, die bezig is met een videoportret van deze band. Eddy gaat met deze cameraman samenwerken, maar na een dramatische chaotische opname in 1981 in Pamplona (Spanje) met de Kellies komt hij terug in Nederland.

Het duo begint met de opname van videoclips van groepen als Mark Foggo, Vanessa, Anita Meyer en later Mai-Tai. In 1983 speelt Eddy een keer gitaar en zingt hij mee in koortjes bij een elpee opname van de nieuwe groep Kadanz. Bij het uitkomen van de plaat valt de groep deels uit elkaar en wordt Eddy gevraagd als gitarist bij de groep. En zo komt het dat hij in de Utrechtse groep Kadanz speelt. Eind 1984 verlaat hij de groep echter weer.

Grote hit in Duitsland.

Voor de KRO radio maakt hij in 1983 een zogenaamde Leadertune 'Sensus'. Hij biedt de tune aan zijn uitgeverij aan, die zeer enthousiast is. Bij een presentatie op de Midem-beurs komen zeer goede reakties uit Duitsland. In de zomer van 1984 staat 'Sensus' 11 weken in de Duitse hitparade met als hoogste notering 21. Er volgen nog twee singles en optredens in ondermeer het televisieprogramma Musikladen van 20 september 1984 met het nummer 'All of a sudden'. In september 1986 is Sensus live te zien in Saarbrucken tijdens een show rondom de science fiction held Perry Rhodan tijdens de Perry Rhodan-Weltcon. Aanleiding van de show is het nummer van Perry Rhodan met subtitel 'More than a million miles from home'. De show is een daverend succes. Een beschrijving van de show vinden we in het Duitse boek 'Perry Rhodan-Werkstattband - Daten, Fakten Hintergründe' van Arthur Moewig Verlag, Rastatt, Germany.

De auteur en editor Horst Hoffman schrijft het artikel 'WELTCON 1986 - Perry rief und (fast) alle kamen……'.

Citaat: Freitag, 5. September..1986 ...Die Gruppe Sensus kommt aus der Garderobe und probt ihren 'Perry Rhodan'-Song. Ein Kamerateam des ZDF filmt mit, der Auftritt soll am Abend im 'Heute-Journal'gezeigt werden...

Samstag, 6. September 1986 ...Die beiden Sängerinnen und Eddi Hilberts, 'Seele' der Formation, Komponist,Texter und Tonmeister in Personalunion, stehen bereits auf der Bühne. Hilda und Yolanda in hautengen Kostümen mit bunten Leuchtstreifen, dazu eine raffinierte Schminke auf den hübschen Gesichtern und die Haare wie ein Regenbogen gefärbt. Eddies Kopf verschwindet fast unter dem breiten Helm, der zur Phantasieuniform paßt. Eine spezielle Schwarzlicht bringt den Effekt hervor, drei Phantomwesen aus Licht und Farbe bewegten sich da auf der Bühne in aufsteigenden Trockeneisnebeln. Sie bringen zuerst die Instrumentalversion von Perry Rhodan, zum Drangewöhnen. Dann die früheren Hits und schließlich als Höhepunkt des Auftritts: unsere Platte! 'Perry Rhodan turns me on...' Ich sehe, wie Linda, =Linda Ivanus, Public-Relations-Chefin Moewig Vlg., und einige andere von uns die die Entstehung dieses Songs von Beginn an miterlebten, die Luft anhalten. Kunststück. Denn jetzt wird sich zeigen, ob Perry Rhodan bei denen ankommt, für die das Lied gemacht wurde. Uns hat's gefallen, aber den Fans? Dann kommen die Rufe nach Zugabe. Linda lächelt, zwinkert mir zu. Sensus erfüllt den Wunsch gerne. Die fans klatschen den Rhythmus mit, einige stehen, trampeln..."

Studio-eigenaar.

Inmiddels begin de Duitse cameraman een videostudio in Duitsland en vraagt Eddy om een studio te beginnen voor audio-visuals. Eddy geeft hieraan gehoor en heeft inmiddels zijn eigen Bandstand Studio in Duitsland.

In de 'ZDF-Volkstümliche Hitparade' behaalt hij de eerste plaats in oktober 2000 met compositie, tekst en produktie van 'Fernweh & Heimweh', gezongen door het Marinechor der Schwarzmeerflotte uit Rusland.

In 2007 en 2011 brengt Eddy onder artiestennaam Eddy Holland CD's uit op zijn label Bandstand Records, met eigen werk in het Duits. Engels en Nederlands.

 

Met dank aan Willi Diwo voor het Duits stukje over Perry Rhodan/ Sensus (Duitsland). Willy Diwo schrijft verder: In the Perry Rhodan-Jahrbuch 2001 from the Perry Rhodan Fan Zentrale I write in an article over all the music, who is edited to and over the science-fiction novells of Perry Rhodan. In Germany, there are now over 2070 novels, in the Nederlands there are over 1500. Next year, I will take a supplement of this.