Benjamin B.

1994
Benjamin B. wordt opgericht wanneer zanger/gitarist Fiebo Scholtens met zijn rechtenstudie stopt. In Barbara Lampe en Michel Weber vindt hij twee medestanders. De groepsnaam ontstaat wanneer Fiebo op de computer, op zoek naar een leuk lettertype, de letter B niet meer weg krijgt en de naam Benjamin met een enorme B erachter uitprint. Als geintje worden de achternamen bij hun eerste optreden ook maar afgekort met een B. (hoewel niemand van hen een achternaam heeft die met een B begint).

1995
De groep wint de Groningse Pop=Prima prijs, haalt de finale van De Grote Prijs en vestigt zo de aandacht op zich. De demo, voor een deel tot stand gekomen in de slaapkamer van Fiebo, is ‘demo van het jaar’ bij het muzikantenblad Music Maker en wordt ook enthousiast besproken in Fret.

1996
De band krijgt een platencontract bij het Amsterdamse Excelsior-label aangeboden. Een mini-cd Benjamin B. (de leden noemen zich Phybeau B., Barbara B. en Michel B.), met daarop vier eigen liedjes en een Gershwin-cover, komt in het najaar uit.

1997
De eerste volwaardige cd, The Comfort Of Replay, brengt de band naar de vaderlandse top. Zowel de mini-cd als deze cd ontvangen lovende kritieken.

1998
Benjamin B. Speelt op het jaarlijkse Noorderslag-festival waar de vaderlandse top vertegenwoordigd is. In mei verlaat Barbara de groep en wordt vervangen door Vincent van Vondel (Vincent B.). Toetsenist/gitarist Nico B. komt de groep als vierde bandlid versterken.

1999
Tweede cd, Instant Art, verschijnt wederom op Excelsior. Bij de eerste 1000 exemplaren is een bonus-cd gevoegd, waarop vijf synthesizerversies van liedjes die ook op het album staan. In tegenstelling tot The Comfort Of Replay is Instant Art een echte studioplaat. De akkoorden zijn van te voren geschreven, maar de rest wordt er pas in de studio bij bedacht. De plaat wordt door de recensenten enthousiast ontvangen maar een commerciële doorbraak blijft uit.

2000
Samen met Robert de Keijser maakt Fiebo onder de naam Stad een Groningstalige popplaat.

2001
Tijdens het Eurosonic festival te Groningen in januari speelt Benjamin B hun eerste optreden na bijna een jaar stilte. Er wordt gewerkt aan een nieuw album en de band zet ondertussen elke maand een cover op hun website. De eerste cover is Boys Don't Cry van The Cure. Met Stad staat Scholtens in september in de regiofinale Noord van de Grote Prijs van Nederland.

2003
benjamin B. neemt in de zomer het derde album op.

2004
Benjamin B. is uitgebreid tot een zestal met Eddy Scholtens op gitaar en toetsen en René Asschert op drums. In de nieuwe bezetting is de band eind maart voor het eerst in lange tijd weer live te zien. In het najaar verschijnt het derde album van Benjamin B., deze maal niet bij Excelsior maar bij Living Room Records.

2006
In 2006 staat de groep nog een keer op het podium tijdens de kick-off van Poparchief Groningen in het gebouw van de Groninger Archieven. Banjamin B speelt dan covers van één van hun voorbeelden: de Ro-d-Ys.

© 2004 Nationaal Pop Instituut, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.