AA & the Doctors

AA & the Doctors is de bekendste naam, waaronder deze bekende band rondom Albert ‘Appie’ Alberts optreedt. Maar de groep treedt ook wel op als:
AA & the Horny Horns
AA & the Prostitutes
AA & the Symptoms
AA & the Juveniles
AA & the Breeze
AA & the Blue Boys
AA & the Offwhites
The Moderno’s

Het eerste optreden vindt plaats op 29 augustus 1979 in Halfweg bij Amsterdam tijdens een Hells Angels feest.

Bezettingswisselingen
Kenmerk van de band zijn de vele wisselingen in de bezetting. Maar Alberts, gepromoveerd doctor in de chemie en met een slordige vijf jaar Amerikaanse ervaring in de rugzak, weet telkens weer met de juiste mensen een goede band neer te zetten.
Optredens vinden overal in het land plaats. De groep speelt meestal in lokale etablissementen en vrijwel altijd met groot succes.
De elpee Wash Ma Brain, uitgebracht in het voorjaar van 1982 bij grammofoonplatenconcern CBS, wordt een minder groot succes dan verwacht. De samenwerking met CBS wordt dan ook beëindigd.

Hoogtepunten
De presentatie van de in eigen beheer uitgebrachte elpee Cafe Racer in 1985 belooft een hoogtepunt te worden. De feestelijke uitreiking vindt plaats in de motorclub naast Simplon in Groningen. Op 1 maart 1985 speelt de groep in The Old Farm in Ten Boer. Kort daarop verlaat bassist Harry van Lier de groep, die dan een tijdje onder de naam The Moderno’s her en der optreedt.

De groep doet in 1987 mee aan de Grote Prijs van Nederland en haalt zelfs de finale van dit prestigieuze evenement.
Het vertrek van Alberts in 1989 naar de Technische Hogeschool in Eindhoven lijkt het einde van de band in te luiden.

Trouw aan Groningen
Alberts blijft Groningen evenwel trouw. Gedurende de negentiger jaren treedt hij regelmatig op tijdens feesten en ook in het Groningen clubcircuit is hij bij voortduring te bewonderen. Ook nu met wisselende bezettingen en met muzikale toppers uit de Groningse scene. Opvallend is hierbij dat de ouder wordende Alberts opnieuw een keur aan eigentijdse musici om zich heen weet te scharen. Noemenswaardig zijn ondermeer de gebroeders Arling

In 1996 verschijnt de CD The Doctor Is In! Het album wordt gepresenteerd tijdens een optreden in jazzcafé De Spieghel ter gelegenheid van de 50e verjaardag van Appie Alberts. Bij dit optreden spelen mee: Appie Alberts, Rick Meyer, Gerrit Veen en Peter Walrecht.

Alberts in het nieuwe millennium
In oktober 2002 geeft Alberts aan met de bezetting van maart 2000 weer een nieuwe start te willen maken. Er zijn plannen voor een vierde album, de CD The mercy of love. Nog belangrijker dan een CD is dat de band weer toert. De verwachtingen komen niet uit, de CD komt er niet. Alberts kan niet de juiste maatschappij vinden om de CD te publiceren.
Door een constante stroom van optredens weet de band haar naam hoog te houden. Begin 2004 is de band opnieuw bezig met een nieuwe (vierde) CD dit keer onder de titel Get well!. Gastmusicus Herman Grimme (ex Jazzpolitie, Splitsing) speelt mee op de meeste nummers.

De Doctors in coma?
De presentatie op 20 september 2004 van de nieuwe CD in De Spieghel in Groningen kan niet doorgaan: noodzakelijke onderhandelingen met de platenmaatschappij leveren vertraging op. Uiteindelijk wordt op 15 oktober 2004 de CD in cafe ‘t Pleintje in Winschoten gepresenteerd.

Eind 2004 richt hij een nieuwe groep op onder de naam AA & the Bar Stars. Dit komt voort uit Big Bastards na het vertrek van René Muthert uit die band als zanger. Rene Muthert heeft niet met Appie Alberts, maar alleen met the Doctors, de begeleidingsband dus, samengewerkt na zijn scheiding van Patty Brard.

Naast muziek maken schrijft Alberts ook boeken, onder meer Desertie in vredestijd, Blazen en Amazone koorts.

In januari 2010 maakt AA & the Doctors de zoveelste doorstart met Veen, Walrecht, Post en Luttjeboer in de, voor Alberts, definitieve bezetting en worden een aantal wat grotere optredens gedaan.

22 mei 2011 o.a. op het festival Pagepop in Stadskanaal.
Appie Alberts haalt verder de landelijke pers met de uitvinding van een soort biologisch afbreekbaar plastic.

Bron aanvullingen: Alex Luttjeboer

Eind januari 2016 brengt de band een nieuw album uit waarvan de titeltrack ´Floozy Man´ heet.